EtusivuPreterismiUskovien ylöstempaus preteristin silmin

Uskovien ylöstempaus preteristin silmin

Sillä jos uskomme, että Jeesus on kuollut ja noussut ylös, niin samoin on Jumala Jeesuksen kautta myös tuova poisnukkuneet esiin yhdessä hänen kanssaan.

Sillä sen me sanomme teille Herran sanana, että me, jotka olemme elossa, jotka jäämme tänne Herran tulemukseen, emme suinkaan ehdi ennen niitä, jotka ovat nukkuneet.

Sillä itse Herra on tuleva alas taivaasta käskyhuudon, ylienkelin äänen ja Jumalan pasunan kuuluessa, ja Kristuksessa kuolleet nousevat ylös ensin;

sitten meidät, jotka olemme elossa, jotka olemme jääneet tänne, temmataan yhdessä heidän kanssaan pilvissä Herraa vastaan yläilmoihin; ja niin me saamme aina olla Herran kanssa.

1. Tessalonikalaiskirje 4:14-17

Ylöstempaus on aihe, joka jakaa mielipiteitä ja herättää paljon keskustelua ja spekulaatiota uskonnollisissa piireissä. Se on inspiroinut monia taiteellisia teoksia, kuten ”Left Behind” -elokuvasarjan, joka kuvaa ylöstempauksen jälkeisiä tapahtumia ja ihmisten reaktioita yllättävään tapahtumaan.

Perinteisesti dispensationalistisen ylöstempausopin mukaan uskovien yhtäkkinen katoaminen maan päältä tapahtuu silmänräpäyksessä, ja he nousevat taivaaseen Jeesuksen luokse.

Ylöstempauksesta on ainakin kolmea erilaista käsitystä. Ajatellaan, että maailmassa alkaa tulevaisuudessa 7 vuoden ahdistuksen aika. Uskovien ylöstempaus tästä maailmasta tapahtuu joko ennen, puolivälissä tai ahdistuksen ajan jälkeen. Näitä näkemyksiä kutsutaan pre-, mid- tai postribulaatio näkemykseksi. 

Yleisin käsitys näistä kolmesta lienee se, että uskovien tempaus tapahtuu juuri ennen ahdistuksen aikaa ja ahdistuksen ajan aikana maailmalle koittaa vaikeat ja traagiset ajat, joissa Raamatun ennustamat lopun aikojen tapahtumat käynnistyvät. Näiden tapahtumien seurauksena jäljelle jääneillä on mahdollisuus kääntyä Jumalan puoleen. 

Raamattu ei tosin missään kohdin selkeästi opeta, että ennen Jeesuksen paluuta on olemassa seitsemän vuoden mittainen ahdistuksen aika ja seurakunta temmattaisiin ennen, puolivälissä tai sen jälkeen taivaaseen. 

Kuinka Preterismi käsittää 1. Tessalonikalaiskirjeessä kuvatun tempauksen?

Tämä kohta viittaa näkyvään Jeesuksen toiseen tulemiseen, joka päättää historian, ei näkymättömään tai salaiseen tempaukseen, joka poistaa uskovat maailmasta valmistautuakseen toisen lunastushistoriallisen aikakauden perustamiseen (tuhatvuotinen valtakunta).

Lisäksi 1. tessalonikalaiskirjeen 4. luku opettaa, että ”niin me saamme aina olla Herran kanssa”. Siinä ei sanota mitään siitä, että kristityt menisivät hänen kanssaan taivaaseen seitsemäksi vuodeksi (tai kolmeksi ja puoleksi vuodeksi), palaisivat sitten maan päälle hallitsemaan tuhatvuotisessa valtakunnassa ja palaisivat sitten takaisin taivaaseen. 

Paavali asettaa kaikki uskovat Herran läsnäoloon ikuisiksi ajoiksi, ei seitsemän vuoden ahdistuksen ajaksi.

Koska Paavali ei puhu muualla kirjeissään tempauksesta, mutta viittaa luvun 4 jakeissa 14-16 ylösnousemukseen niin on luontevinta tulkita tämän kohdan ja ”tempauksen” olevan vain yksi erilainen kuvaus mitä tulee tapahtumaan  Jeesuksen lopullisessa paluussa ja viimeisen tuomion yhteydessä (vrt. 1. kor 15).


Muita kirjoituksia:

  • Preterismi keskustelu herättää tunteita – Timo Lindroos ja TV7
    Keskustelu sai lisää kierroksia, kun yhteiskristillinen televisiokanava TV7 julkaisi hiljattain ohjelman, jossa preterismistä varoitettiin. Ohjelmassa esiintyivät Martti Ahvenainen, Martti Ojares, Pauli Rahkonen ja Pekka Sartola, jotka yhdessä ruotivat preterismin vaaroja. Ohjelma herätti huomiota paitsi varoitustensa vuoksi myös siksi, että sen juontaja Paavo Järvinen totesi naureskellen, ettei ollut ennen vuoden alkua edes kuullut preterismistä. Tämä kommentti on sittemmin saanut osakseen kritiikkiä ja huvittuneisuutta – miten voi esiintyä asiantuntijana aiheessa, josta ei ole aiemmin tiennyt mitään? Ironiaa lisää se, että preterismi on kuitenkin yksi klassisen kristinuskon eskatologisista näkemyksistä, jolla on juurensa varhaisessa kirkossa. Varoitukset eivät olleet mitään eri näkemysten välisiä pieniä erimielisyyksiä vaan Martti Ojares totesi preterismin olevan perkeleestä ja harhaoppia.
  • Apostoli Paavali oli korvausteologi
    Korvausteologiaa käytetään usein teologisessa keskustelussa pilkkakirveenä, vähän samaan tapaan kuin ”natsittelu” heitetään leimaamaan vastapuolta ilman syvempää analyysiä. Termiä ladataan negatiivisilla sävyillä, erityisesti syytöksillä antisemitismistä, vaikka Paavalin opetukset – kuten Gal. 6:16 ja Room. 2:28–29 – keskittyvät Jumalan lupausten hengelliseen täyttymykseen, ei etnisen Israelin vastustamiseen. Kritisoijat saattavat karrikoida korvausteologian väittäen sen kieltävän juutalaisten merkityksen kokonaan, vaikka Paavali itse Room. 9:6–8:ssa ja muualla tunnustaa Israelin roolin pelastushistoriassa. Tämä leimaaminen hämärtää keskustelua ja ohjaa huomion pois siitä, että korvausteologia Paavalin mielessä oli pikemminkin Jumalan suunnitelman looginen laajentuminen kuin hyökkäys ketään vastaan.
  • Viimeiset päivät Jeesuksen mukaan – R. C. Sproul
    Mitä Jeesus tarkoitti sanoessaan opetuslapsilleen, että jotkut heistä eivät maistaisi kuolemaa ennen kuin näkisivät Ihmisen Pojan tulevan valtakunnassaan? Mitä tarkoitetaan, kun Ilmestyskirjassa sanotaan, että siinä ennustettujen asioiden ”on pian tapahduttava”? Tämänkaltaiset kommentit ovat herättäneet monia kysymyksiä ja saaneet jotkut päättelemään, että Jeesus oli väärässä toisen tulemisensa ajankohdan suhteen. Tässä sarjassa R.C. Sproul tutkii Öljymäisen puheeseen ja Ilmestyskirjaan liittyviä aikatekstejä ja osoittaa, että oikein ymmärrettynä ne ovat itse asiassa vahva todiste Raamatun totuudenmukaisuudesta.