Preterismin historia lyhyesti
Kristillisen eskatologisen näkemyksen Preterismin historia juontaa juurensa varhaiskristilliseen aikaan, erityisesti ensimmäiselle vuosisadalle. Preterismi on eskatologinen näkemys, joka uskoo Raamatun profetioiden erityisesti Ilmestyskirjan ja Matteuksen Evankeliumin luvun 24 toteutuneen suurimmilta osin jo varhaiskristillisellä aikakaudella, erityisesti Jerusalemin hävityksen aikana vuonna 70 jKr.
Preterismi sai enemmän tunnustusta 1600-luvulla, kun italialainen jesuiitta Luis Alcazar kehitti Preteristisen tulkinnan Ilmestyskirjasta. Tämän jälkeen Preterismi on ollut vahvasti läsnä eri kristillisissä suuntauksissa ja teologisissa kouluissa, vaikka se ei olekaan ollut aina enemmistön näkemys.
Nykyään Preterismi on yksi monista eri eskatologisista näkemyksistä kristillisessä maailmassa, ja sitä kannattavat monet teologit ja raamatuntutkijat. Vaikka Preterismi ei ole saavuttanut yhtä paljon suosiota kuin esimerkiksi futurismi tai historiallinen eskatologia, se on silti merkittävä osa kristillistä eskatologista keskustelua.
Osittais-preterismi vai täys-preterismi?
Osittainen preterismi ja täys-preterismi (hyper-preterismi) ovat molemmat eskatologisia näkemyksiä, jotka uskovat Raamatun profetioiden toteutuneen varhaiskristillisellä aikakaudella, erityisesti Jerusalemin hävityksen jälkeen vuonna 70 jKr. Kuitenkin niiden välillä on merkittäviä eroja:
- Osittainen preterismi: Osittaiset preteristit uskovat, että osa Raamatun profetioista, erityisesti Jerusalemin tuho ja tämän aikakauden lopun tapahtumat, toteutuivat vuonna 70 jKr jälkeen. He pitävät näitä tapahtumia historiallisina ja kirjaimellisina, mutta uskovat myös tuleviin eskatologisiin tapahtumiin, kuten Jeesuksen paluuseen ja ylösnousemukseen.
- Täyspreterismi: Täyspreteristit uskovat, että kaikki Raamatun eskatologiset profetiat on jo täysin toteutettu Jerusalemin hävityksen yhteydessä vuonna 70 jKr. He uskovat, että Jeesuksen toinen tulemus ja ylösnousemus ovat jo tapahtuneet hengellisellä tasolla, eivätkä odota fyysistä tulemista tulevaisuudessa. Täysi preterismi on radikaalimpi näkemys ja usein koetaan kontroversiaaliksi.
Yhteenvetona voidaan todeta, että osittainen preterismi hyväksyy tulevia eskatologisia tapahtumia, kun taas täyspreterismi tulkitsee, että kaikki profetiat ovat jo tapahtuneet historiassa. Molemmat näkemykset ovat olleet osa kristillistä eskatologista keskustelua ja vaikuttaneet eri kristillisten ryhmien opetukseen.
Tämä sivusto ei kannata hyperpreterismiä ja tulkitsee Raamatun profetioiden Jeesuksen tulemuksesta ja ylösnousemuksesta vielä odottavan täyttymystään.