Milloin Ilmestyskirja on kirjoitettu?

Ilmestyskirja käsittelee Jerusalemin tuhoa, vanhan liiton loppua ja Jeesuksen Kristuksen ja Hänen seurakuntansa voittoa, joka huipentuu Kristuksen toiseen tulemukseen, ruumiin ylösnousemukseen ja viimeiseen tuomioon.

Ilmestyskirjan kirjoitusajankohta on merkittävä, sillä se vaikuttaa käsitykseemme tulkita lopunaikoja (eskatologiaa) sekä siihen liittyivä asoita. Esimerkiksi futuristiset tulkintamallit yleensä olettavat ilmestyskirjan kirjoitusajankohdaksi noin vuoden 95 jKr. Rooman keisari Domitianuksen aikakaudelle. Toisaalta taas preteristinen tulkintamalli näkee, että Ilmestyskirja on täytynyt kirjoittaa ennen Jerusalemin temppelin tuhoa eli ennen vuotta 70 jKr Neron tai Vespasianuksen hallitusaikana.

Mitä kirja itse eli Raamattu sanoo asiasta?

Ilmestyskirjaa aloittaa sanomansa heti ensimmäisessä jakeessa sanomalla ”mitä pian tapahtuman pitää”.

Jeesuksen Kristuksen ilmestys, jonka Jumala antoi hänelle, näyttääkseen palvelijoillensa, mitä pian tapahtuman pitää; ja sen hän lähettämänsä enkelin kautta antoi tiedoksi palvelijalleen Johannekselle,

joka tässä todistaa Jumalan sanan ja Jeesuksen Kristuksen todistuksen, kaiken sen, minkä hän on nähnyt.

Autuas se, joka lukee, ja autuaat ne, jotka kuulevat tämän profetian sanat ja ottavat vaarin siitä, mitä siihen kirjoitettu on; sillä aika on lähellä!

Ilmestyskirja 1:1-3

Jakeen 3 mukaan Ilmestyskirjan toteutumisen aika oli lähellä sen kirjoitushetkeä. Tässä lista tuon lähellä -sanan käytöstä muualla raamatussa – se tarkoittaa ajallisesti tai paikallisesti hyvin lähellä olevia asoita.

Katsotaanpa vielä todisteeksi listaa jakeessa 1 olevan pian -sanan käytöstä muutamissa muissa raamatunkohdissa:

Ja katso, hänen edessään seisoi Herran enkeli, ja huoneessa loisti valo, ja enkeli sysäsi Pietaria kylkeen ja herätti hänet sanoen: ”Nouse nopeasti!” Ja kahleet putosivat hänen käsistään.

Apostolienteot 12:7

Mutta Festus vastasi, että Paavalia pidettiin vartioituna Kesareassa ja että hän itse aikoi piakkoin lähteä sinne.

Apostolienteot 25:4

Vaikka toivon pian pääseväni sinun tykösi, kirjoitan sinulle tämän,
että, jos viivyn, tietäisit, miten tulee olla Jumalan huoneessa, joka on elävän Jumalan seurakunta, totuuden pylväs ja perustus.

1. Timoteus 3:14-15

Muualla Raamatun kohdissa pian näyttää tarkoittavan pian. Siitä ei päästä yli eikä ympäri. Eli luonnollinen lukutapa on, että Ilmestyskirja kuvaa suurimmaksi osaksi tapahtumia, mitkä on pian tapahtuva (ei kahden tuhannen vuoden kuluttua) ja ilmestyskirjalla on merkitystä sen alkuperäisille vastaanottajille.

Neron vai Domitianuksen aika?

Myöhempää ajankohtaa eli Domitianuksen hallintakauden (81-96 jKr.) loppupuolta perustellaan usein sillä, että kirkkoisä Irenaeus sanoo kirjoituksissaan seuraavaa:

Me emme kuitenkaan rohkene lausua antikristuksen nimen suhteen mitään varmuudella, sillä jos hänen nimensä julki lausuminen tänä aikana olisi välttämätöntä, sen olisi kertonut hän, joka ilmestyksen näki. Sillä [ hän/hänet/se] nähtiin ei kovin kauan aikaa sitten, vaan miltei meidän sukupolvemme aikana, Domitianuksen hallituskauden lopulla.

Irenaeus, Harhaoppeja vastaan, 5.30.3

Monet ovat tulkinneet tätä Irenauksen kirjoitusta niin, että Johannes olisi nähnyt Ilmestyksen Domitianuksen hallituskauden aikana, sen loppupuolella, ja kirjoitusajankohta olisi täten n. vuosi 95 jKr.

Tätä tulkintatapaa on alettu kysenalaistamaan, koska alkuperäisessä kreikankielisestä versiosta ei käy ilmi, mikä oli nähdä-verbin imperfektin passiivimuodon kohde. On nimittäin kieliopillisesti täysin mahdollista, että se viittaa edellisessä virkkeessä olevaan persoonapronomiiniin, eli kyseessä olisi ”hän joka ilmestyksen näki” niin nähtiin vielä Domitianuksen aikana eli Johannes olisi ollut vielä elossa 90-luvun puolivälissä. Tämä on täysin mahdollista ja näyttää jopa hyvin todennäköiseltä.

Tämä on ollut monilla yksi vahvimmista argumenteista myöhäisen ajankohdan (95 jKr.) puolesta, mutta tarkempi tutkistelu näyttää, että tämä vahvin argumentti lepää aika heikolla pohjalla.

Kun ottaa huomioon muut Raamatun kohdat, esimerkiksi Ilmestyskirja 1:9, joka sanoo Johanneksen olleen karkoitettuna Patmos-saarella todennäköisesti ensimmäisten keisari Neron aloittamien kristittyjen vainojen takia, vuonna 66-67 jKr niin näyttää paljon luontevammalta tulkita Irenaeuksen tarkoittaneen, että Johannes on päässyt pois Patmos-saarelta ja hänet on nähty vielä eläneen Domitianuksen hallituskauden lopulla.

Näin ollen Ilmestyskirjan kirjoitusajankohta olisi Neron hallituskauden aikana.

Loppuyhteenveto

Ilmestyskirjan oma sisäinen todistus viittaisi erittäin vahvasti kirjoittamisajankohdaksi keisari Neron aikakauden. On historiallisesti kiistaton tosiasia, että keisari Nero pani toimeen ensimmäiset valtiolliset kristittyjen vainot. Tästä kirjoittaja Apostoli Johannes mainitsee itse olevan osallinen (Ilm. 1:9).

Toisaalta Jerusalemin temppelin nähdään myös vielä olevan pystyssä (Ilm. 11:1-2) ja se tuhottiin vuonna 70 jKr. Jerusalemin hävityksessä.

Näin ollen ilmestyskirjan tapahtumien on kuvattava pitkälti asioita, jotka ovat jo aikaa sitten tapahtuneet, sillä tuo kirja on kirjoitettu ensimmäisen vuosisadan puolivälin paikkeilla, lähes pari tuhatta vuotta sitten.

Raamatun ja ulkoisten todistusaineistojen perusteella Ilmestyskirja näyttää olevan kirjoitettu noin vuonna 66-67.