EtusivuPreterismiMiksi preterismi leviää nyt helluntaiseurakunnissa?

Miksi preterismi leviää nyt helluntaiseurakunnissa?

Preterismin leviäminen Suomen helluntailiikkeessä voi osittain selittyä sillä, että monet ovat alkaneet kyseenalaistamaan perinteisiä lopun aikojen odotuksia ja erityisesti Israelin rooliin liittyviä teologisia tulkintoja. Yksi konkreettinen esimerkki on näkemys, jonka mukaan ”tämä sukupolvi, joka näkee Israelin syntymisen” (viitaten Israelin valtion perustamiseen vuonna 1948), eläisi nähdäkseen lopun aikojen tapahtumat kuten Kristuksen paluun. Kun tämä odotus ei ole toteutunut useiden vuosikymmenten kuluessa, se on herättänyt epäilyjä tulkinnan paikkansapitävyydestä ja lisännyt kiinnostusta vaihtoehtoisiin näkemyksiin, kuten preterismiin.

Perinteiset futuristiset näkemykset, jotka odottavat vielä toteutumattomia katastrofeja ja maailmanlopun tapahtumia voivat tuntua epäuskottavilta, erityisesti niille nuoremmille sukupolville, jotka eivät ole kasvaneet alituisen tempauksen ja maailmanlopun odotuksen varjossa.

Preterismi, joka tulkitsee monet ”lopun aikojen” -profetiat jo toteutuneiksi ensimmäisen vuosisadan tapahtumissa, kuten Jerusalemin tuhossa vuonna 70 jKr. tarjoaa erilaisen tulkinnallisen vaihtoehdon. Tämä lähestymistapa voi tuntua helluntailaisille raikkaalta, koska se korostaa Raamatun historiallista kontekstia ja tulkitsee ilmestyskirjaa Raamatulla ja sen käyttämällä symboliikalla.

Annetaan Raamatun selittää Raamattua

Monet preteristit huomauttavat, että Ilmestyskirjassa käytetyt kuvaukset esimerkiksi tuomioista ovat löydettävissä Vanhasta Testamentista. Myös Uuden Testamentin kirjoitukset pedosta tai Babylonin kaupungista nähdään viittauksina Rooman vallan sortaviin rakenteisiin tai Jerusalemin hengelliseen uskottomuuteen. Tämä lähestymistapa korostaa, että Ilmestyskirjan sanoma oli ymmärrettävä ja ajankohtainen sen alkuperäisille lukijoille jotka ymmärsivät Vanhaa Testamenttia.

Yksi konkreettinen esimerkki on Ilmestyskirjan ”pedon” (Ilm. 13) tulkinta. Preteristien mukaan pedon symboliikka erityisesti sen luku 666 viittaa keisari Neroon, jonka nimi kreikkalaisella gematrialla voidaan tulkita vastaamaan kyseistä lukua. Tämä yhdistetään Danielin kirjan profetioihin ”kauhistuksesta” (Dan. 9:27), joka nähdään toteutuneen Rooman vallan alla, kun temppeli häpäistiin ja tuhottiin. Tällainen tulkinta tekee Ilmestyskirjasta ajankohtaisen ensimmäisen vuosisadan kristityille ja korostaa sen sanomaa uskollisuudesta vainon keskellä, eikä tulevaisuuden spekulaatiota.

Onko Preterismi yhteensopiva Helluntaiteologian kanssa?

Preterismi tuo helluntailiikkeeseen raamatullisesti perustellun tulkinnan Ilmestyskirjalle, mutta se törmää ristiriitaan liikkeen restauraationistisen ja futuristisen teologian kanssa, joka korostaa alkukirkon mallin palauttamista ja Pyhän Hengen toimintaa, kuten apostolisia armolahjoja ja kielilläpuhumista.

Preterististen näkemysten vaikutus helluntailiikkeessä voi rikastaa helluntailiikkeen teologista keskustelua, sillä se haastaa perinteisiä futuristisia tulkintoja ja kannustaa syvempään Raamatun historialliseen tutkimiseen. Tämä voi antaa uskoville paremman ymmärryksen Ilmestyskirjan alkuperäisestä kontekstista ja sanomasta, mikä voi tehdä uskosta käytännöllisempää ja vähemmän riippuvaista spekuloivista lopun aikojen odotuksista.

Vaikka se aiheuttaa jännitteitä ja vaatii teologista monimuotoisuuden käsittelyä, se voi pitkällä tähtäimellä edistää liikkeen kykyä sopeutua muuttuviin näkemyksiin ja vahvistaa sen älyllistä perustaa. Toisaalta se voi aiheuttaa koko helluntailiikkeen perustuksien uudelleen arviointia ja isompaa myllerrystä. Tämä ei välttämättä ole huono asia vaan se voi olla siunaukseksi koko suomen kristilliselle kentälle.

”Koetelkaa kaikki, pitäkää se, mikä on hyvää.”

1. Tess. 5:21

”Pyri osoittautumaan Jumalalle kelvolliseksi, työntekijäksi, jolla ei ole mitään hävettävää, joka oikein jakelee totuuden sanaa.”

2. Tim. 2:15


Muita kirjoituksia:

  • Preterismi keskustelu herättää tunteita – Timo Lindroos ja TV7
    Keskustelu sai lisää kierroksia, kun yhteiskristillinen televisiokanava TV7 julkaisi hiljattain ohjelman, jossa preterismistä varoitettiin. Ohjelmassa esiintyivät Martti Ahvenainen, Martti Ojares, Pauli Rahkonen ja Pekka Sartola, jotka yhdessä ruotivat preterismin vaaroja. Ohjelma herätti huomiota paitsi varoitustensa vuoksi myös siksi, että sen juontaja Paavo Järvinen totesi naureskellen, ettei ollut ennen vuoden alkua edes kuullut preterismistä. Tämä kommentti on sittemmin saanut osakseen kritiikkiä ja huvittuneisuutta – miten voi esiintyä asiantuntijana aiheessa, josta ei ole aiemmin tiennyt mitään? Ironiaa lisää se, että preterismi on kuitenkin yksi klassisen kristinuskon eskatologisista näkemyksistä, jolla on juurensa varhaisessa kirkossa. Varoitukset eivät olleet mitään eri näkemysten välisiä pieniä erimielisyyksiä vaan Martti Ojares totesi preterismin olevan perkeleestä ja harhaoppia.
  • Apostoli Paavali oli korvausteologi
    Korvausteologiaa käytetään usein teologisessa keskustelussa pilkkakirveenä, vähän samaan tapaan kuin ”natsittelu” heitetään leimaamaan vastapuolta ilman syvempää analyysiä. Termiä ladataan negatiivisilla sävyillä, erityisesti syytöksillä antisemitismistä, vaikka Paavalin opetukset – kuten Gal. 6:16 ja Room. 2:28–29 – keskittyvät Jumalan lupausten hengelliseen täyttymykseen, ei etnisen Israelin vastustamiseen. Kritisoijat saattavat karrikoida korvausteologian väittäen sen kieltävän juutalaisten merkityksen kokonaan, vaikka Paavali itse Room. 9:6–8:ssa ja muualla tunnustaa Israelin roolin pelastushistoriassa. Tämä leimaaminen hämärtää keskustelua ja ohjaa huomion pois siitä, että korvausteologia Paavalin mielessä oli pikemminkin Jumalan suunnitelman looginen laajentuminen kuin hyökkäys ketään vastaan.
  • Viimeiset päivät Jeesuksen mukaan – R. C. Sproul
    Mitä Jeesus tarkoitti sanoessaan opetuslapsilleen, että jotkut heistä eivät maistaisi kuolemaa ennen kuin näkisivät Ihmisen Pojan tulevan valtakunnassaan? Mitä tarkoitetaan, kun Ilmestyskirjassa sanotaan, että siinä ennustettujen asioiden ”on pian tapahduttava”? Tämänkaltaiset kommentit ovat herättäneet monia kysymyksiä ja saaneet jotkut päättelemään, että Jeesus oli väärässä toisen tulemisensa ajankohdan suhteen. Tässä sarjassa R.C. Sproul tutkii Öljymäisen puheeseen ja Ilmestyskirjaan liittyviä aikatekstejä ja osoittaa, että oikein ymmärrettynä ne ovat itse asiassa vahva todiste Raamatun totuudenmukaisuudesta.