EtusivuPreterismiJumala ei ole luvannut Luvattua Maata juutalaisille

Jumala ei ole luvannut Luvattua Maata juutalaisille

Aikanamme kristikunnassa elää vahvana tulkinta, jonka mukaan Jumala olisi luvannut nykyisen Israelin valtion alueen etnisille juutalaisille. Moni ajattelee, että juutalaisten paluu ”omaan maahansa” on merkki maailmanlopun pikaisesta tulosta ja jopa vaatimus Jeesuksen paluulle.

Näin ei kuitenkaan ole, vaan tuohon on päädytty tulkitsemalla monia jo toteutuneita profetioita vasta nykyaikaan kuuluviksi. Lisäksi on unohdettu, että vanhan liiton aikana annetut lupaukset olivat ehdollisia.

Moni vetoaa siihen, miten Jumala sanoo Raamatussa kerta toisensa jälkeen, ettei hän riko liittoaan tai uhohda lupauksiaan, joten maalupausten tulisi olla edelleen voimassa. Tämä on erittäin ongelmallista, sillä juuri noin Jumalan pitäisi tehdä, että maalupaukset olisivat edelleen juutalaisille voimassa, koska maalupaukset olivat ehdollisia. Jumalan pitäisi unohtaa liittonsa liittokiroukset ja rikkoa lupauksensa juutalaisille tulevista rangaistuksista, jotta voisimme sanoa maalupausten olevan voimassa.

Esimerkiksi 5. Mooseksen kirjan luvussa 28 Jumala lupaa juutalaisille valtavat siunaukset, jos he pitävät hänen lakinsa, mutta myös hirvittävät kiroukset koko kansalle, jos se ei kuule Jumalan ääntä ja noudata Hänen lakiaan. Kymmenien jakeiden mittaisen kirouksen keskeltä löydämme muun muassa sanat ”Herra antaa ruttotaudin tarttua sinuun, kunnes se sukupuuttoon hävittää sinut siitä maasta, jota menet ottamaan omaksesi”. Tämä on osa niitä liittolupauksia, joista Jumala on luvannut pitää kiinni. Samassa luvussa sanotaan myös: ”Ja niinkuin Herra ennen iloitsi teistä, siitä, että teki teille hyvää ja antoi teidän lisääntyä, niin Herra silloin iloitsee teistä, siitä, että hävittää ja tuhoaa teidät. Ja teidät temmataan irti siitä maasta, jota sinä menet ottamaan omaksesi”.

Maalupaukset juutalaisille sisälsivät siis ehtona paitsi lain noudattamisen, myös Jeesukseen uskomisen. 5. Mooseksen kirjan luvussa 18 Jumala ennustaa Kristuksen tulevaksi ja lupaa itse vaatia tilille sen, joka ei häntä kuule. Näin ymmärrämme, että pysyäkseen uskollisena lupauksilleen ja liitolleen, jonka hän oli tehnyt Mooseksen kautta, Jumalan oli toteutettava kirouksensa ja uhkauksensa, eikä Luvattu Maa näin ollen kuulu enää juutalaisille tämän perusteella.

Entä Aabrahamin maalupaukset?

On totta, että Jumala antoi maalupauksen myös Aabrahamille (1. Moos 12). Johannes kastaja kuitenkin itse haukkuu epäuskoiset israelilaiset ”kyykärmeiden sikiöiksi” ja lupaa, että Jumala voi herättää vaikka maassa lojuvista kivistä parempia jälkeläisiä Aabrahamille, jos nuo toiset eivät alkaisi tuottamaan hyvää hedelmää (Matt.3).

Entä miten Jumala itse kommentoi Aabrahamin maalupauksia epäuskoisille israelilaisille?

Minä tiedän, että te olette Aabrahamin jälkeläisiä; mutta te tavoittelette minua tappaaksenne, koska minun sanani ei saa tilaa teissä. Minä puhun, mitä minä olen nähnyt Isäni tykönä; niin tekin teette,mitä olette kuulleet omalta isältänne.”

He vastasivat ja sanoivat hänelle: ”Aabraham on meidän isämme”.

Jeesus sanoi heille: ”Jos olisitte Aabrahamin lapsia, niin te tekisitte Aabrahamin tekoja. Mutta nyt te tavoittelette minua tappaaksenne, miestä, joka on puhunut teille totuuden, jonka hän on kuullut Jumalalta. Niin ei Aabraham tehnyt. Te teette isänne tekoja. ”

He sanoivat hänelle: ”Me emme ole aviorikoksesta syntyneitä; meillä on yksi Isä, Jumala”.

Jeesus sanoi heille: ”Jos Jumala olisi teidän Isänne, niin te rakastaisitte minua, sillä minä olen Jumalasta lähtenyt ja tullut; en minä ole itsestäni tullut, vaan hän on minut lähettänyt.

Minkätähden te ette ymmärrä minun puhettani? Sentähden, että te ette kärsi kuulla minun sanaani. Te olette isästä perkeleestä, ja isänne himoja te tahdotte noudattaa. Hän on ollut murhaaja alusta asti, ja totuudessa hän ei pysy, koska hänessä ei totuutta ole. Kun hän puhuu valhetta, niin hän puhuu omaansa, sillä hän on valhettelija ja sen isä.

(Johanneksen Evankeliumi 8:37-44)

Jeesus siis suoraan sanoo, että hän tietää kyllä epäuskoisen israelin kansan teoriassa Aabrahamin jälkeläisiksi, mutta nyt hän, heidän epäuskonsa tuottamien pahojen tekojen tähden, määritteleekin heidät perkeleen lapsiksi, ei Aabrahamin.

Pyydän sinua lukemaan vielä itse omasta Raamatustasi Roomalaiskirjeen luvun neljä. Siellä opetetaan Aabrahamista, pakanoista ja juutalaisista sellaista, mitä dispensationalismin opettajat eivät haluaisi sinun tietävän.


Muita kirjoituksia:

  • Preterismi keskustelu herättää tunteita – Timo Lindroos ja TV7
    Keskustelu sai lisää kierroksia, kun yhteiskristillinen televisiokanava TV7 julkaisi hiljattain ohjelman, jossa preterismistä varoitettiin. Ohjelmassa esiintyivät Martti Ahvenainen, Martti Ojares, Pauli Rahkonen ja Pekka Sartola, jotka yhdessä ruotivat preterismin vaaroja. Ohjelma herätti huomiota paitsi varoitustensa vuoksi myös siksi, että sen juontaja Paavo Järvinen totesi naureskellen, ettei ollut ennen vuoden alkua edes kuullut preterismistä. Tämä kommentti on sittemmin saanut osakseen kritiikkiä ja huvittuneisuutta – miten voi esiintyä asiantuntijana aiheessa, josta ei ole aiemmin tiennyt mitään? Ironiaa lisää se, että preterismi on kuitenkin yksi klassisen kristinuskon eskatologisista näkemyksistä, jolla on juurensa varhaisessa kirkossa. Varoitukset eivät olleet mitään eri näkemysten välisiä pieniä erimielisyyksiä vaan Martti Ojares totesi preterismin olevan perkeleestä ja harhaoppia.
  • Apostoli Paavali oli korvausteologi
    Korvausteologiaa käytetään usein teologisessa keskustelussa pilkkakirveenä, vähän samaan tapaan kuin ”natsittelu” heitetään leimaamaan vastapuolta ilman syvempää analyysiä. Termiä ladataan negatiivisilla sävyillä, erityisesti syytöksillä antisemitismistä, vaikka Paavalin opetukset – kuten Gal. 6:16 ja Room. 2:28–29 – keskittyvät Jumalan lupausten hengelliseen täyttymykseen, ei etnisen Israelin vastustamiseen. Kritisoijat saattavat karrikoida korvausteologian väittäen sen kieltävän juutalaisten merkityksen kokonaan, vaikka Paavali itse Room. 9:6–8:ssa ja muualla tunnustaa Israelin roolin pelastushistoriassa. Tämä leimaaminen hämärtää keskustelua ja ohjaa huomion pois siitä, että korvausteologia Paavalin mielessä oli pikemminkin Jumalan suunnitelman looginen laajentuminen kuin hyökkäys ketään vastaan.
  • Viimeiset päivät Jeesuksen mukaan – R. C. Sproul
    Mitä Jeesus tarkoitti sanoessaan opetuslapsilleen, että jotkut heistä eivät maistaisi kuolemaa ennen kuin näkisivät Ihmisen Pojan tulevan valtakunnassaan? Mitä tarkoitetaan, kun Ilmestyskirjassa sanotaan, että siinä ennustettujen asioiden ”on pian tapahduttava”? Tämänkaltaiset kommentit ovat herättäneet monia kysymyksiä ja saaneet jotkut päättelemään, että Jeesus oli väärässä toisen tulemisensa ajankohdan suhteen. Tässä sarjassa R.C. Sproul tutkii Öljymäisen puheeseen ja Ilmestyskirjaan liittyviä aikatekstejä ja osoittaa, että oikein ymmärrettynä ne ovat itse asiassa vahva todiste Raamatun totuudenmukaisuudesta.